Ny läroplan för grundskolan beslutad

Av , 10 oktober, 2010 19:54

Regeringen fattade i torsdags beslut om en förnyad läroplan för grundskolan. Utbildningsminister Jan Björklund presenterar beslutet på en presskonferens i morgon måndag. Hittills har regeringen bara läckt ut att den kört över Skolverket när det gäller kursplanen i ämnet religion.

När det gäller den viktigaste frågan i läroplanen – den om skolans ansvar och elevens rätt till kunskap – får vi vänta tills i morgon för att se hur beslutet blev. Jag har tidigare kommenterat Skolverkets förslag från i våras. Det var en rejäl försvagning av elevens rätt till kunskap. Det ansvarsbefriade också skolan för att se till att alla elever lär sig.

I den nuvarande läroplanen stadgas att ”Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola” behärskar en rad ämnesområden. I Skolverkets förslag från i våras (22 mars) hade denna formulering tunnats ut till det intet förpliktigande: ”Skolans mål är att varje elev utvecklar sin förmåga”. Här saknas varje tillstymmelse till ansvarstagande.

Av en händelse råkade jag idag se att Skolverket den 17 september kommit med ett nytt förslag till läroplan för särskolan. Där finns en mycket bättre formulering. ”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundsärskola”  kan använda en rad kunskaper och färdigheter. Förhoppningsvis tyder detta på att Skolverket har tagit till sig en del av kritiken. Men det är först i morgon vi får se hur det blev.

DN, AB, SvD, GP, Ex, Ex

Läs också ”Skolverket försvagar elevens rätt”.

Uppdatering 2010-10-11: Jag har lyssnat på utbildningsministerns presskonferens. Nu finns beslutet utlagt på Utbildningsdepartementets hemsida för alla att läsa och tolka. I den viktigaste frågan så har regeringen ändrat Skolverkets förslag till ”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola…” Jättebra! Jag återkommer med mer detaljerade kommentarer senare…

SvD, Ex, DN

Liknande innehåll kanske finns här:

 1. Förbättrad läroplan för förskolan
 2. Skolverket försvagar elevens rätt
 3. Fel förklaring till sämre betyg
 4. ”Bevare oss för individualiseringen”

8 svar på “Ny läroplan för grundskolan beslutad”

 1. Johan Kant skriver:

  Hoppas regeringen återremiterar ärendet till Skolverket, att de ska få göra om klabbet så att kursplanerna blir tydligare. För som det är nu är tolkningsutrymmet gigantiskt och det bidrar definitivt inte till att öka lärarnas status.

  Förresten, kan inte regeringen lägga ner Skolverket istället? Eftersom de hela tiden obstruerar.

 2. Mats Öhlin skriver:

  Beslutet är redan fattat om läroplanen. Kursplanerna kommer att fastställas av Skolverket. Vi får hålla tummarna inför morgondagen…

 3. Plura skriver:

  Den information jag har kring det hela är att förordningen innehåller läroplanens mål och riktlinjer samt kursplan med ämnenas syfte och centrala innehåll.

  Kunskapskraven däremot är något som kommer som föreskrift från Skolverket för betygsstegen A, C och E. Och som jag tolkat departemetet ska dessa vara uppnående mål. Här blir det omarbetning av kunskapskraven i förhållande till förslaget i SKOLA 2011 om departementet givit mig rätt info.

 4. Mats Öhlin skriver:

  Jag hoppas du har rätt. Vi får se om en stund…

 5. Plura skriver:

  Kan konstatera att jag haft rätt information från departementet frånsätt att jag inte visste att man skulle behålla strukturen i Lpo94 på de åtta huvudområdena. Här hade ju Skolverket ett förslag med separerade mål och riktlinjer.

 6. Mats skriver:

  Ordet tradition används 23 gånger på 90 sidor – har vi fått vår första nostalgiska läroplan?

  I ett av fallen ska traditioner bekämpas – gissa!

 7. Mats Öhlin skriver:

  Könsmönster?

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy